Sustainable development goals

Work in progress

Jehuda is gestart met het aanleggen van een beeldentuin met als uitgangspunt de 17 Sustainable Development Goals (SDG, Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen). Deze doelen zijn in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Ze worden gepromoot als de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Door er als kunstenaar op te reageren met beeldend werk hoopt zij deze goals onder de aandacht te brengen en anderen aan te sporen er op hun manier weer op te reageren.

Buurtbewoners is gevraagd om het schone, transparante plastic, dat van hun boodschappen afkomstig is, te bewaren voor de projecten: “Ode aan de neushoorn” en “Plastic Moestuin”. Vanaf april 2021 is de hoeveelheid plastic dat aangebracht is door de buurt één garagebox vullend.

 

SDG 12&15 Plastic-diner

Door het SDG-House op het Landgoed Zonheuvel was ik uitgenodigd om te komen exposeren en te praten over mijn SDG-beeldentuin. Ploggers van Goedvolk ruimden op het landgoed zwervend aval op in het kader van de nationale plastic vrije dag. Met dit afval maakte ik een kunstwerk ter plaatse in de vorm van een performance. Vogels zien het plastic aan voor voedsel en sterven met goed gevulde magen een hongerdood. Op het Lacrimosa van Mozart serveerde ik een gevulde maag onder een plasticstolp. Het menu en de maag werden aangeboden aan directeur SDG Nederland Judith Maas.

 

SDG 13&15 Leven op het land
De neushoorns worden met uitsterven bedreigd, niet alleen omdat het leefgebied verandert door klimaatopwarming en het voor de neushoorn moeilijker wordt om aan zijn voedsel en nodige drinkwater te komen, maar ook doordat de hoorn van de neushoorn heel waardevol is, waardevoller dan goud. De neushoorn wordt gestroopt voor het maken van medicijnen in China.

 

SDG12 Verantwoorde consumptie
Een plasticvrije wereld. Van al het verzamelde plastic zal een moestuin worden aangelegd. De buurtbewoners kunnen komen kijken hoe hun plastic in de moestuin is gegroeid en kunnen hun eigen plastic in de vorm van een plant kopen en mee naar huis nemen.

 

SDG13 Waterhemelbed

Hoe verhouden wij ons tot het water en het water zich tot ons? Heel dreigend hoe vloedgolven, het stijgende water en watertekorten de mensheid tarten door eigen toedoen. Maar water kan ook omarmen, verkoelen, verzachten, strelen, lessen en blussen. Hemels geschenk.